BEBEĞİNİZİN BANYOSU
Yenidoğanın cildi yumuşak ve hassastır. Uygun cilt bakımı ve banyo hem siz hem de bebeğiniz için hoş bir deneyim sunarken bebeğin cilt sağlığını ve dokusunu korumaya da yardımcı olacaktır.
Genel kanının aksine, bebeklerin her gün banyo ihtiyacı yoktur. Alt bakımı ve besleme sonrasında ağız ve burun silinerek, bebekler için haftada 2 ya da 3 kez banyo yapmak yeterli olur.
Banyo günün herhangi bir zamanında yaptırılabilir. Banyoyu beslenme öncesinde yaptırmak daha uygun olur. Banyo bebek için rahatlatıcı ve yatıştırıcı özellikle taşır. Bu nedenle birçok anne-baba yatmadan önce ritüelin parçası olarak, bebeğini akşamları yıkamayı tercih eder.
Banyo için gerekli malzemeler:
- Bebek küveti (Tercihen bir alt boşaltma tapası olsun )
- Kaymaz mat ya da ped
- Banyo termometresi
- havlu
- temiz bir kap
- ılık su ile ıslatılmış pamuk
- Bebek şampuanı ve bebek sabunu
- Kapüşonlu bebek havlusu
- Temiz bebek bezi ve giyim
Küvette banyo nasıl yapılır?
- Odanın sıcak olduğundan ( 24 C ve ustu) emin olun.
- Önceden tüm ekipman ve malzemeleri toplayın.
- Temiz bir kap içine sıcak su ekleyin.
- Su sıcaklığını mutlaka termometre ( 36-37 C) ve dirseğinizle kontrol edin
- Bebeginizi küvette file üzerine veya sünger üzerine yatırın.
- Temizlemeye bebeğin yüzü ile başlayın. Islatılmış pamuklar ile gözün iç tarafından dışına doğru her 2 gözü temizleyin. Ardından bebeğin yüzünün geri kalanını sabunsuz yumuşak bez veya sünger ile yıkayın.
- Kulak temizliğinde sadece dış kıvrımları temizleyin. bebeğin kulak kanalına pamuklu çubuk sokmak, kulak zarına zarar verebilir.
- Suya küçük bir miktar sampuan veya sabun ekleyip yavaşça boynundan aşağıya doğru bebeğin vücudunu yıkayın. Bebeğinizi dikkatlice çevirin ve elinizle baş ve gövdesini alttan destekleyin arkasını yıkayın. En son olarak bebeğin kafasını yıkayın. Bebeğinizi kolunuzun üzerine yüzüstü yatırıp kafasını şampuan ve su ile temizleyin ve ardından tüm vücudu durulayın. Banyo sonrasında bebeğinizi kapüşonlu bebek havlusuna sarın.
- Bebeğinizin saçlarını taramak için yumuşak bir bebek fırçası kullanın. Yanık riski nedeniyle saç kurutma makinesi kullanmayın.
- Banyo yeni bir deneyim olduğu için ilk birkaç banyoda bebeğiniz ağlayabilir. Siz yine de suyun sıcak ya da soğuk olup olmadığını ve banyo şampuanının göz yakmadığından emin olun.
- Bebeğinizin göbek kordonu düşmüş ve güdük iyileşmiş ise veya sünnet sonrası iyileşme olduktan sonra bebeğiniz küvet içine yatırıp da yıkayabilirisiniz.
- BEBEĞİNİZİ KÜVETTE ASLA YALNIZ BIRAKMAYIN!
SİLME BANYO
Henüz göbek düşmemiş ise veya sünnet iyileşmemiş ise silme şeklinde banyo da yapılabilir.
- Bebeği kalın havlu veya banyo süngeri üzerine bel üstü yüksekte kalacak şekilde yatırın.
- Havlu ile bebeği sarın.
- Temizlemede küvette yıkamada olan sırayı izleyin ve yüz ve vücudu ıslak bez yada süngerle aynı şekilde silin. Bu işlemi yaparken sadece sildiğiniz bölgeleri açıp temiz bir ıslak bez ile durulama yaptıktan sonra havluyu kapatın. Göbek kordonu ıslatmamaya özen gösterin.