BEBEĞİNİZİN UYKUSU

tamerunver-uykuYeni ebeveynler için bebeklerinin uyuması gereken süre hep bir bilinmezdir. Yenidoğan bebekler genellikle beslenme için uyanık kaldıkları zamanın dışında tüm günü uyuyarak geçirirler.

Yenidoğan bebeklerin mide hacimleri küçük olduğundan 2-3 saatte bir beslenme ihtiyacı gösterebilirler. Bu nedenle bebeğinizin her 3 saatte bir uyanıp emmek istemesi sizi şaşırtmamalıdır.

Bebeklerin geceleri uzun uyku periyotlarına başlaması 3.-4. aydan itibaren olur. Ancak bazı bebekler bir yaşına kadar gece 2-3 saatte bir uyanmaya devam edebilir.

Bebekler gece gündüz ayrımı yapamazlar bu nedenle ilk zamanlarda gece daha aktif gün içinde daha uykulu olabilirler.

Yenidoğanlarda uyku evreleri.

Bebeklerde de bizler gibi uykunun farklı fazları vardır. Uykunun iki türü vardır:

REM (rapid eye movement )uykusu: gözleri ileri geri hızla hareketin olduğu bu hafif uyku fazıdır. Bebekler yaklaşık günün 16 saatini uyku ile geçirse de bunun yarısı REM uykusudur.  Daha büyük çocuklar ve yetişkinler daha az uyur ancak REM uykuları çok daha azdır. İlk aylarda derin uyku fazlarından hafif uyku fazına geçerken uyanabilirler ve tekrar uykuya dalmakta zorlanabiliriler.

Bebekler uyanırken  farklı uyanıklık fazları gösterir.  Uyku periyotlarının sonunda bebek uyanırken sakin bir uyanma dönemi olur. Bu dönemde bebek halen sakin ve cevreyi izler: Objelere bakar ses ve hareketlere yanıt verir. Bu fazı aktif bir uyanıklık dönemi takip eder ki bebek gayet aktiftir ve uyarılara çok açıktır.  Bu fazı takip eden ise ağlama fazıdır ki bebekte düzensiz hareketler ve ağlama başlar. Bu dönemde bebek kolayca huysuzluk düzeyini artırabilir bu nedenle onu sarmak kucağa alıp sakinleştirmek gerekir. Bebek ağlama fazına geçmeden önce onu beslemek en iyi yoldur. Ağlama fazı başladığında memeyi de reddedebilir.  Bebeklerde ağlama açlığın geç bir ifadesi olabilir.

Bebeğiniz uyumasına nasıl yardımcı olabilirsiniz?

Bebekler, özellikle uykuya kendi kendilerine dalmayı başaramayabilirler, bebeğinizin uykusunun geldiğini onun ifadelerinden anlayıp konforlu bir ortam sağlayarak uyumasına yardımcı olabilirisiniz.

Uyku hazırlık belirtileri nelerdir?

Bebeğiniz gözlerini ovuşturarak, esneyerek, dalgınlık yada huzursuzluk göstererek  uyku için hazır olduğunu gösterir.

Bebeğinizin uykusuna nasıl yardımcı olabilirsiniz?

Tüm bebekler kendiliğinden uykuya dalamayabilir.  Uyku zamanı geldiğinde birçok anne bebeğini emzirerek yada sallayarak uyutmaya çalışır.  Uykudan önce bir rutin oluşturulması iyi bir fikir olmakla beraber,  emmek ve kolda sallanmak bebekte uykuya dalmadan önce her defasında sizden bunu ummasına neden olur ve uykusu sırasında arada uyanırsa tekrar dalabilmek için salllanmak yada emzirilmek ister.

Uzmanlar bebeğinizin kollarınızda sakinleştirilebileceğini ancak tam uyumadan önce yatağına  koymanızı önermektedir. Bu şekilde bebeğiniz kendi kendine uyuma yolunu öğrenmiş olur.  Uyku sırasında yumuşak bir müzik onun bir uyku rutini oluşturmasına yardımcı olacaktır.

Yenidoğan için hangi uyku pozisyonu ?

Araştırmalar ani bebek ölümü sendromu (SIDS) nun  yüzüstü pozisyonda uyuyan bebeklerde daha sık görüldüğünü göstermiştir. Uzmanlar bebeği  uyuturken en güvenli pozisyonun sırt üst yatırma olduğu konusunda hemfikir. Yan yatırıp  uyutmak da sırt üstüne göre SIDS riskini artırmıştır. Yumuşak yüzeyler, çok yumuşak yataklar, battaniyelerle aşırı sarmanın da  SIDS riskini artırdığı bildirilmiştir.  Amerikan Pediatri Akademisi (AAP), 1992 yılında sırt üstü uyutma önerisini yapmasından  itibaren  SIDS oranı% 50’den fazla düşmüştür.

Bebek yatağı nasıl olmalıdır ?

  • Mevcut güvenlik standartlarını karşılayan bir beşik olmaldır.
  • Beşikte yastıklar, yorgan,  doldurulmuş oyuncaklar ve diğer yumuşak ürünler bulundurulmamalıdır.
  • Battaniye yerine uyku tulumunu tercih edin.
  • Bir battaniye kullanıyorsanız, bebeğin gövde altını kapatacak şeklide örtün ve kenarlarını yatağın altına sokun,  battaniyeyi bebeğinizin yüzünden uzak tutun.
  • Bebeğinizin başının uyku sırasında örtülü olmadığından emin olun.
  • Bebeğinizi su yatağı, yastık gibi yumuşak materyaller üzerinde yatırmayın.
  • Bebeğiniz odanızda uyutabilirsiniz ama yatağınızda uyutmayın.
  •  İlk  6 ay için bebeğin beşiğini yatağınızın yanına koyup emzirme ve yakın temasta olmanızı sağlayabilirsiniz.
  • Bebekler besleme ve sakinleştirme için anne kucağına alınmalı uyku için kendi beşiklerine yatırılmalıdır.
  • Bebekler yetişkinler, kardeşleri ya da diğer çocuklarla aynı yatakta uyutulmamalıdır.
  • Bebekle uyku sırasında  rahat giysiler giymeli oda sıcaklığı  ince giyinmiş erişkini rahatsız etmeyecek düzeyde tutulmalıdır.
  • Bebekler uykuyu sırt üstü yaparken gün içinde diğer pozisyonlarda da tutulmalıdır. Uyanık iken ebeveyn gözetiminde  yüzüstü pozisyonda yatırılan bebeğin sırt boyun ve kol kaslarının gelişimi desteklenmiş olur.