PİŞİK BAKIMI
Bebeklerin çoğu, zaman zaman bir pişik olabilir. Bez bölgesi nem, bakteri, ve amonyak ile sürekli temas halindedir. Bez kullanıldığı sürece bebekler ve küçük çocuklarda pişik riski olacaktır. Pişiği önlemek tedavi etmekten daha kolaydır.
Pişiklerin çoğu aşağıdaki yöntemlerle tedavi edilebilir:
- Sık sık bezi değiştirmek
En önemlisi bölgeyi kuru ve temiz tutmaktır. Bebeğiniz bez bölgesinde kızarıklık varsa, her saat bezi kontrol edin ve gerektiğinde değiştirin. Gece boyunca en az bir kez kontrol edin.
- Nazik temizleme
Sabunla sık sık ve yoğun yıkama bebeğin cildinin doğal koruyucu bariyerini bozabilir. Bez bölgesini yavaşça ama tamamen temizleyene kadar cilt kıvrımları dahil yıkayın. Çocuğunuzun bez bölgesinde kızarıklık varsa ıslak mendil kullanmayın. onlar ciltte yanma ve tahrişi arttırabilir. Her bezi değişikliğinde bebeğinizi birkaç dakika bir ılık sulu küvetin içinde oturabilirsiniz. Bu temizlemeye yardımcı olur ve aynı zamanda rahatlatıcı olabilir. Çok yapışkan dışkı olmadıkça herhangi bir sabun kullanmayın; nazikçe yıkayın ve iyice durulayın. Bebek yağı ile ıslatılmış pamukla da temizleyebilirisiniz.
- İyi kurulayın yada bir süreliğine bezi açık bırakın
Cildi kurumaya bırakın, ya da çok yumuşak bir bez veya kağıt havlu ile nazikçe kurulayın. Serin ayarlanmış bir saç kurutma makinesi de kullanılabilir. Cildin mümkün olduğu kadar hava ile temasına izin verin. Bezi gevşek bağlayın ve hava geçirmeyen ürünler giydirmeyin. Bebek bezinde delikleraçarak hava almasını kolaylaştırabilirsiniz.
- Cilt koruma
Vazelin, cilt üzerinde iyi bir koruyucu tabaka sağlar ve kolayca temizlenir. Diğer merhemler de olabilir. Bebeğiniz için hangisi daha iyi gelirse veya doktorunuzun önerisine göre tercih yapabilirsiniz.
Pudralı koruyucularda çok dikkatli olun; Bebeğinizin bunları solumadığından emin olun. Talk pudrası bebeklerde solunum güçlüğü yapabilir. Tozlar nemi cilde yakın tutup cildin kızarıklığını daha da kötüleştirebilir. Mısır nişastası gibi ev ilaçları yada talk pudrası kullanmadan önce doktorunuza danışın.
Pişik önleme
Bez kirlendiğinde hemen değiştirmek ve güzel şekilde bez bölgesini temizlemek pişik önlemek için yapabileceğiniz en iyi şeydir. Bazı çocuklarda belli markaların çocuk bezleri veya bazı sabunlara hassasiyet kızarıklık yapabilir.
Bez bölgesinde mantar enfeksiyonu
Bebeklerde bez bölgesindeki kızarıklıkların ve döküntülerin bir kısmı mantar enfeksiyonlarına bağlıdır. Bez bölgesinde mevcut tahriş, bebeğin antibiyotik kullanımı mantar enfeksiyonu eklenmesini kolaylaştırır. Mantar enfeksiyonu varlığında döküntü, parlak kırmızı geniş alanları tutar ve çevresinde kırmızı küçük kabarıklıklar ile çevrilidir. Bu tarz bir döküntü gördüğünüzde tedavisi için özel krem gerekebileceğinden doktorunuzla temasa geçmelisiniz. Uygun bir tedavi ve sık alt değişimi ile 2-3 günde hızlı bir iyileşme sağlanacaktır.
Aşağıdaki durumlarda doktorunuzla iletişime geçiniz:
- Geniş yaralar veya su toplayan kesecikler oluşursa
- Döküntü üç gün içinde gerilemediyse
- Döküntülü bölgede sertleşme, kızarıklık artışı yada kanama oluşursa
- Sivilceler, kabarcık, yaralar, ya da kabuklanmalar oluşursa
- Döküntü uykuda huzursuzluk yaparsa
- Döküntü bez bölgesinin dışına yayılırsa
- Bebeğiniz hasta görünmeye başlarsa veya açıklanamayan ateşi oluşursa
Dışkılama
Bir yeni doğanın ilk kakasına mekonyum adı verilir. Bu anne karnındaki gelişim sırasında bağırsaklarda oluşan yapışkan, yeşilimsi-siyah maddedir. Bu maddenin tamamen bebeğin barsak sisteminde atılması için bebeğin birkaç kez kaka yapması gerekir. Zaman içinde kakanın rengi yeşilimsi-sarı olacaktır. Emzirilen bebekler genellikle her besleme ile kaka yaparlar, genellikle sarı ve suludur. Formül mama ile beslenen bebekler daha seyrek ve kıvamlı kaka yaparlar.
Bazen bebekler kabız olabilir. Anne sütüyle beslenen bebeklerde bu durum nadiren olur. Sadece günde bir kez yada daha az sıklıkta sert veya yoğun kıvamlı dışkı, bebeğin kabız olduğu anlamına gelebilir. Kabızlık bebekte huzurusuzluğa neden olabilir. Rektum ve anüs kasları henüz yeterli koordinasyonda olmadığından kaka yaparken bebeklerde zorlanma olabilir. Bebeğinizin kabız olduğunu düşünüyorsanız, doktorunuza başvurunuz.
Çok cıvık veya su gibi dışkılama özellikle daha önce aynı şeklide yapmıyorsa ishal anlamına gelebilir. Bu durumda doktora başvurmalısınız.
Bebeğinizin kaka sıklığı ve şekli hakkında doktoruzla konuşun.
İdrar
Islak bezi sayısı bebeğin ne kadar sıvı aldığının yardımcı bir işaretidir. Bebek en az 4-5 kez idrarını yapmalıdır. Daha az ıslak bez durumunda bebeğin yeterli sıvı almadığı düşünülebilir.
Normalde, bir bebeğin idrarı berrak ve sarıdır. Koku ve renk değişiklikleri bir sorun olduğunu gösterebilir. Koyu sarı veya pembemsi renk idrar bebeğin yeterli sıvı almadığı anlamına gelebilir.
Eğer bebeğinizin idrarında renk, koku ve miktarı hakkında endişeleriniz varsa doktorunuzu arayın.